concert_in_cothen_2021-2022001003.jpg
concert_in_cothen_2021-2022092003.gif
concert_in_cothen_2021-2022092002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
© 2022, Concert in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt, kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. A. Bosman, Odijk
3 april 2022 - Kromme Rijn Fluitkwartet
Zondag 3 april gaan wij een concert beleven dat in een aantal opzichten van bijzondere aard is. In de eerste plaats omdat een ensemble, het Kromme Rijn Fluitkwartet, gaat optreden dat ongetwijfeld vaker dan enig ander bij ons gespeeld heeft. Vanaf het eerste jaar, in 1983 vrijwel om het andere jaar, meer dan twintig keer dus.

De eerste concerten die wij organiseerden waren proefballonnen om te ervaren of iets dergelijks in Cothen zou aanslaan. Ons leek het pas gerestaureerde kerkje met zijn goede akoestiek bijzonder geschikt voor uitvoeringen, te meer omdat die dan 's zondags na de kerkdienst in een verwarmde ruimte plaats konden vinden wat de kosten aanzienlijk zou drukken. Een andere manier om de om de entreeprijzen laag te houden was om zo min mogelijk beroepsmusici in te schakelen, maar gebruik te maken van amateurs die al een andere broodwinning hadden en bereid waren voor een appel en een ei hun beste beentje voor te zetten. Amateurs zijn er genoeg, maar de kunst was natuurlijk om spelers te vinden die men zonder gêne aan een publiek kon blootstellen.

Als één zo'n ensemble gold het Kromme Rijn Fluitkwartet dat toen al tien jaar bestond en al op menig concert in de omgeving met succes was opgetreden. Maar Frank Adriaans, de fluitist, beval zelf, heel sportief, in eerste instantie een andere eminente fluitist aan, Piet Verwijmeren en die is toen met zijn trio (fluit, cello en klavecimbel) als eerste proefballon opgelaten. Ook Piet, tussen twee haakjes, is sindsdien meermalen bij ons opgetreden. Als tweede concert echter kwam Franks eigen kwartet aan bod, met als strijkers Jan Gispen (viool), Joost Zwaan (altviool) en Rob Gradstein ( cello). Beide concerten trokken aardig wat mensen aan die, belangrijker nog, zich enthousiast betoonden om het genomen initiatief en er op aandrongen dat wij dit zouden voortzetten. En zo werd Concert in Cothen geboren.

Tot 1995 heeft het ensemble in de bovenstaande bezetting bestaan, een periode waarin de bijzondere band tussen kwartet en onze organisatie nog verder is opgebloeid. Waar de te spelen muziek op 3 april zal gaan onder het motto 'Sweet memories' geldt dat dus van twee kanten. Na 2002 hebben zich enkele wisselingen in de bezetting voorgedaan waarbij het voortbestaan van het kwartet aan een zijden draadje heeft gehangen waarna, o wonder!, de huidige bezetting tot stand is gekomen, met altist Maarten Pieters en cellist Camiel Severijn. Sindsdien is die bezetting ongewijzigd gebleven, een unicum op zichzelf.
 
Tot de bijzonderheden mag ook de vervaardiging van vier Cd’s worden gerekend waarvan de tweede in ons eigen kerkje is opgenomen. En daar heeft ook in 1995 de première van het fluitkwartet van Jurriaan Andriessen (1925-1996) geklonken, een compositie in opdracht van en opgedragen aan Het Kromme Rijn Fluitkwartet. Een stuk dat het repertoire voor het fluitkwartet aanzienlijk heeft verrijkt. Een deel van dit stuk zullen wij te horen krijgen, naast andere hoogtepunten uit dit genre.
Een tweede stuk, speciaal geschreven voor het kwartet is 'Schittering', gecomponeerd door Lorre Trytten. Het is in 2020 voor het eerst gespeeld in Cothen in aanwezigheid van de componiste.

Sweet memories, inderdaad, met een nostalgisch tintje. Maar luister ook aandachtig naar het begin van dit concert, een geraffineerde zetting van onze canon 'Neemt mij in der hand', waarin Camiel Severijn diverse compositietechnieken op ingenieuze wijze toepast.
Spits de oren!

Het concert is, zoals gewoonlijk in de Protestantse Kerk te Cothen op de Brink en begint om 13.00 uur. De entree is 10 euro.

Dit is het laatste concert dat Ab, Jaco en Joost hebben geregeld. We hebben dat al die jaren met heel veel plezier gedaan en danken alle muziekvrienden voor hun steun en bijdragen.
De organisatie wordt overgenomen door Stichting Rhijnestein.

Programma:

Preludium: Valerius /C. Severijns : Neemt mij in der hand.
J. C. Bach (1735- 1782}) Kwartet C.gr. (ca 1775)
F. Danzi (1763- 1826) delen uit Kwartet d. kl. (ca 1820)
  1. Andriessen (1925- 1996) Lento uit Kwartet (1991)
Interludium: C. P. E. Bach (1714- 1788)
                                          Allegro uit duet voor fluit en viool (1770)
  1. Jacob (1895- 1984) Four Fancies 1978
  2. A. Mozart (1756- 1791) Kwartet A.gr. (ca 1786)
Kijk naar de spelregels voor dit concert!!
concert_in_cothen_2021-2022092001.jpg