concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022076004.gif
concert_in_cothen_2021-2022076003.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
15 september 2019 - Ensemble Oriana
© 2019, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt, kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur. Vol is vol.

Entree: 10 euro (meer hoeft niet - geen pin-; jonger dan 18 gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. A. Bosman, Odijk
concert_in_cothen_2021-2022076002.jpg
concert_in_cothen_2021-2022076001.jpg
Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama, blokfluit,
Joep van Buchem en Esther Kronenburg, zang.
Meer informatie over Ensemble Oriana vindt u op:
http://ensemble-oriana.com/index.html
Zondag 15 september vangt ons nieuwe seizoen aan met een optreden van het Ensemble Oriana, bestaande uit twee blokfluitisten en twee zangers, dat zich gespecialiseerd heeft in de muziek van middeleeuwen en renaissance. Het is daarom zo'n goed begin omdat wij ervan overtuigd zijn dat de muren van ons kerkje dat toch al bekend staat om zijn goede akoestiek met extra veel plezier klanken resoneren die stammen uit de periode waarin zij zelf hun ontstaan te danken hebben.

De figuur die daarbij centraal zal staan is Francesco Petrarca (1304-1374), schrijver, dichter en humanist, werkzaam in Avignon aan het hof van de paus. Zijn bekendste werk is de canzoniere, opgedragen aan Laura, zijn onbereikbare beminde. Deze bundel bevat dan ook voornamelijk gedichten over zijn onbeantwoorde liefde voor haar.
Petrarca werd in zijn eigen tijd en nog eeuwen daarna zeer bewonderd en ook nagevolgd. Bovendien zijn vele van zijn gedichten in later tijden op muziek gezet. Het Ensemble Oriana zal op enkele facetten van zijn leven nader ingaan en ons ook voorlezen uit zijn dichtwerk dat (zoals Oriana ons verzekert) "veel toegankelijker is dan men gewoonlijk denkt".
Waarna de vraag resteert: en welke muziek heeft Petrarca zelf tijdens zijn leven te horen gekregen?

Die muziek maakte in de veertiende eeuw in ItaliŽ en Frankrijk een grootse ontwikkeling door die onder de namen Ars Nova en Trecento te boek is komen te staan. Het is aannemelijk dat die hem mede een bron van inspiratie zal zijn geweest. Grote componisten uit zijn tijd als Machault, Jacopo da Bologna en Landini mogen dus op ons concert niet ontbreken.

De vaste leden van Oriana zijn de blokfluitisten Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman. Zij kennen elkaar van hun studie aan het Utrechts Conservatorium waar zij beiden in 2011 hun diploma Master of Music behaalden. Zij beschikken over een set speciaal voor hen gebouwde consort blokfluiten die kopieŽn zijn van instrumenten uit de renaissance.
De zang is toevertrouwd aan Esther Kronenburg en Joep van Buchem die hun zangopleiding aan het Brabants Conservatorium in Tilburg hebben gehad en sindsdien op velerlei wijze solistisch, leidinggevend en als docent betrokken zijn bij optredens en festivals op het gebied van de oude muziek.