concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022071004.gif
concert_in_cothen_2021-2022071003.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
25 november 2018 - Octagon
© 2018, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur - vol is vol.

Entree: 10 euro - geen pin - (meer hoeft niet; jonger dan 18 gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. A Bosman, Odijk
concert_in_cothen_2021-2022071002.jpg
Meer over Octagon leest u op http://www.ensembleoctagon.nl/
Het gezelschap Octagon dat ons zondag 25 november zal betrekken in hun enthousiasme voor muziek in het algemeen en die uit de zeventiende eeuw in het bijzonder, schrijft over zichzelf dat het eind 2006 'min of meer toevallig' is ontstaan. Weliswaar was er al enige tijd op een laag pitje sprake van de oprichting van een octet, maar concreet was dat nog niet geworden. Maar toen de Nicolaikerk in Utrecht in de programmering van de culturele zondag begin januari 2007 een gaatje bleek te hebben dat zij graag met koorzang wilde vullen, kwam de geboorte snel tot stand. Een achttal zangers, vaardig in de a capellazang, was snel gevonden en zo kwam een vocaal octet tot stand dat sindsdien onder de naam Octagon is voortgegaan met het uitvoeren van vocale muziek.

Aanvankelijk waren dat a capella programma's met kleine bezetting, zonder instrumenten dus. Gaandeweg kwamen ook grotere werken aan de orde, zoals cantates van Buxtehude en Bach waarbij al naar gelang ook instrumentalisten in wisselende samenstelling werden betrokken.
De muzikale leiding in dit geheel is in handen van Paul Valk. Paul Valk studeerde koordirectie, orgel en kerkmuziek in Utrecht. Hij is dirigent van het Amsterdams Gemengd Koor, van Soli Amersfoort en van het Alkmaarse kamerkoor Sine Nomine.

Op ons concert zullen vrij veel instrumenten worden ingeschakeld: twee violen, twee fluiten, cello, theorbe en orgel. Ook het vocale aantal is groter dan gebruikelijk en uitgebreid met vier extra zangers. Dat is vanwege het programma dat grotendeels zes stemmig is. In feite gaan wij een primeur beleven: een volledig nieuw programma rondom Monteverdi (1567-1643) en Charpentier (1643-1704).
Daarmee komen we terecht op tweeŽrlei terrein: de overgang van Renaissance naar Barok, en de invloed van de Italiaanse muziek op de Franse.
Van Monteverdi, componist van grote allure en invloed, gaan we horen geestelijke muziek uit Selva morale e spirito en daarnaast een meer wereldlijke madrigaal uit zijn achtste madrigalenboek. En van Charpentier, na zijn opleiding in ItaliŽ teruggekeerd in Frankrijk, de Litanies de la Vierge: een levendige lofzang op Maria, waarin zijn Italiaanse leertijd nog doorklinkt. Een cadeautje opgedragen aan zijn gastvrouw Marie de Guise te Parijs. We horen nog de passie en het plezier dat componist en begiftigde hieraan moeten hebben beleefd.
concert_in_cothen_2021-2022071001.jpg
monteverdi.jpg
Het optreden vindt natuurlijk plaats in de protestantse kerk op de Brink in Cothen. Aanvang te 13.00 uur. Vanaf half ťťn staat de kerk bij betaling van 10 Euro (geen pin) voor u open. Kopje koffie in de pauze is bij deze prijs inbegrepen.
En vol is vol.