concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022070003.gif
concert_in_cothen_2021-2022070002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
14 oktober 2018 - U'duet
© 2018, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur

Entree: 10 euro (meer hoeft niet; jonger dan 18 gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. A. Bosman, Odijk

Ruim zeven jaar geleden, op 16 januari 2011, zijn bij ons twee muzikanten opgetreden die met hun spel zo veel indruk hebben gemaakt (ook op ons!)dat verschillende concertbezoekers gevraagd hebben hen vaker bij ons te laten concerteren. Daar is het tot nog toe niet van gekomen, maar 14 oktober is het dan toch zo ver: een optreden van het duo dat inmiddels onder de naam U’Duet schuilgaat.
Die naam indiceert niet alleen dat het hier om een duo gaat dat duetten speelt, maar ook dat het melodie-instrument van de twee een U’d is, en U’d is de naam voor de Arabische luit van zeer lang her. Een peervormig instrument, een luit met een korte hals en iets kleiner dan een gitaar. In feite is het de voorvader van onze eigen luit, die ook zijn naam ontleend heeft aan dit instrument. Via het Moorse Spanje is de Al-‘Ud (de naam betekent gewoon ‘hout’ ) doorgedrongen in de Europese muziek waar het als luit eeuwenlang het voornaamste instrument geweest is. Voornaam in dubbele zin: de voorloper van de viool was toen meer iets voor de kroeg of hooguit iets als hulpje voor de dansmeester.

De U’d-speler, Haytham Safia (1980), is geboren in Kafr Yasif (Galilea) en zijn grote voorliefde voor de U’d dateert al van zeer jongs af aan. In 2002 studeerde hij cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem. Vanaf 2001 – het jaar dat hij zijn debuut in ons land maakte – speelt hij in allerlei gezelschappen. Hij speelt, zingt, componeert en maakt CD’s. Een klassiek geschoold musicus die zijn muziek en composities doordrenkt met andere muziekstijlen (jazz, blues, Balkanmuziek etc.).

Zijn medespeler, Osama Mileegi, is afgestudeerd aan het Conservatorium van Khartoum in Soedan. Hij bespeelt de djembé, een naam die we in in de muziekencyclopedie nog niet hebben aangetroffen, maar die als instrument toch echt bestaat en van grote waarde en betekenis is geweest in de Afrikaanse geschiedenis als instrument om op grote afstanden boodschappen over te brengen. Het is een vaasvormige trom die in de technische handen van een begaafde speler als Mileegi ook muzikaal van belang is en buitengewoon excessieve en expressieve ritmes kan opleveren. Van ‘begeleiden’ is dan geen sprake meer, het gaat om tegenspel.

Ter typering van hun samenspel op hun CD U’Duet lazen wij dan ook: ’niet alleen een duet maar ook een duel waarbij Haytham en Osama elkaar de maat nemen’.
Een typering die aanslaat bij de herinnering die wijzelf aan hun spel van destijds hebben. Dat belooft dus wat.
Meer over U'duet leest u op: http://www.haythamsafia.com/
concert_in_cothen_2021-2022070001.jpg