concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022062003.gif
concert_in_cothen_2021-2022062002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
15 oktober 2017 - Dostojevski Kwartet
© 2017, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Charlotte Basalo Vazquez, Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello)
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur

Entree: 8 euro (meer mag; jonger dan 18 gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. Concert in Cothen, Odijk
concert_in_cothen_2021-2022062001.jpg
Meer informatie over het Dostojevskikwartet:
http://www.dostojevskikwartet.nl/
Zondag 15 oktober gaan wij twee uitzonderlijk aangrijpende strijkkwartetten horen, gespeeld door het Dostojevski Kwartet, dat drie jaren geleden werd opgericht. Het is een jong kwartet, bestaande uit Charlotte Basalo Vasquez en Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello). Zij hebben elkaar op het conservatorium te Amsterdam leren kennen en hebben kwartetles gehad van o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel (primarius van het Danel Quartet). Vanaf najaar 2016 studeren zij aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie. Ook volgen zij in seizoen 2017-2018 voor de tweede maal het coachingstraject van het Danel Quartet in samenwerking met Tivoli-Vredenburg.
Daarnaast hebben deze jonge musici ook individueel vele masterclasses en cursussen gevolgd. Ook deden zij met veel succes mee aan concoursen. Zo zijn de leden allen afzonderlijk prijswinnaars van het bekende Prinses Christina Concours.
 
Met hun programmakeuze voor ons concert hebben de musiciennes niet de gemakkelijkste weg gekozen. Beide werken zijn ware monumenten in hun tijd, al liggen die jaren van totstandkoming niet eens zo ver uiteen. Het was in 1875, geboortejaar van Ravel, dat Brahms zich voor het eerst publiekelijk aan het genre: strijkkwartet waagde, na twintig voorafgaande pogingen die hij alle in de prullenmand deed belanden, naar eigen zeggen althans. Maar dat kan best waar zijn, want Brahms legde lat voor zichzelf altijd bijzonder hoog aan. Wie nu denken zou dat dit tweede van de in totaal drie geschreven kwartetten tobberig zou aandoen heeft het geheel mis want het is een en al romantiek van de zuiverste soort, van hoogte en diepte, en het beste is zich daar als luisteraar met huid en haar aan over te geven.
Ook Ravels helaas enige kwartet dat in 1902 gecomponeerd werd is van een bijzonder karakter. Evenals het zeven jaar oudere (en ook enige) kwartet van zijn iets oudere landgenoot Debussy betekende het een doorbraak in de laat-romantiek van Frankrijk, en Ravel was een beetje beducht voor wat zijn leraar compositie Fauré er eigenlijk wel van vinden zou. ‘Verander geen noot die je geschreven hebt!’, gebood Debussy hem, maar hun bezorgdheid bleek niet helemaal terecht te zijn. Fauré had veel waardering voor de compositie van zijn leerling, hield het bij een enkele kritische opmerking en moedigde hem aan toen de voltooiing ervan wat langer uitbleef dan verwacht. Het is dan ook in hoge mate een aanstekelijk werk.
 
Aanvang van het optreden 13.00 uur in de protestantse kerk op de Brink in Cothen. De kerk staat vanaf half één voor het publiek open, toegangsprijs 8 Euro (tegen ietsje meer wordt geen bezwaar gemaakt) waarbij de pauzekoffie is inbegrepen.
 
Programma:

Ravel - Strijkkwartet in F-groot

Brahms - Strijkkwartet nr.2 in a, op.51 nr.2