concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022057003.gif
concert_in_cothen_2021-2022057002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
© 2017, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur

Entree: 8 euro (meer mag. Jonger dan 18, gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. Concert in Cothen, Odijk
15 januari 2017 - Odeon Strijkkwartet
Zondag 15 januari zetten wij het nieuwe jaar in met een optreden van het Odeon strijkkwartet, met als programma drie zeer aangrijpende kwartetten van Mozart, Schostakowitsch en Beethoven.
Zoals bekend hebben Mozart en Beethoven zeer kunnen profiteren van het pionierswerk dat Haydn aan de ontwikkeling van het strijkkwartet had verricht en dat moet een geweldig bron van inspiratie geweest zijn, maar anderzijds ook een grote opdracht om het niveau daarvan te evenaren om niet te spreken met iets nieuws voor de dag te komen. Dat laatste geldt misschien in het bijzonder voor de kwartetten die wij te horen zullen krijgen, Mozarts kwartet KV 465 en Beethovens opus 18 nummer 4.
Van Mozart horen we in de concertpraktijk uitsluitend zijn laatste tien kwartetten en daarvan staan de eerste zes bekend als de Haydnkwartetten (ze zijn namelijk aan Haydn opgedragen) en het zesde, KV 465 in C grote terts, heeft niet ten onrechte de naam 'dissonantenkwartet' gekregen. Het begin ervan is adembenemend: na een viertal ostinate achtsten van de cello zet de altviool in met een As, gevolgd door G en Fis, twee tellen later gevolgd door de eerste viool met een A en dan ook een G en een Fis. Intussen, terwijl de cello voortkabbelt met zijn achtsten, heeft zich ook de tweede viool zich in een soortgelijk ritme in dit wonderlijke klankgeheel genesteld. Het publiek moet destijds welhaast van zijn stoel zijn gevallen en het verhaal gaat dat de uitgever de partijen uit ItaliŽ teruggestuurd kreeg omdat ze te veel drukfouten zouden bevatten.
Ook Beethoven maakt duidelijk een eigen weg te gaan en dat blijkt onmiddellijk uit het van pathos doortrokken thema van het eerste deel dat doorgloeit in het hele werk.

Schostakowitsch' kwartet nr 8, opus 110, werd gecomponeerd in 1960, in Dresden en draagt het stempel van de indruk die de verwoeste stad en ook de wederopbouw ervan op de componist heeft gemaakt. Hij heeft het werk opgedragen aan de slachtoffers van het fascisme en van de oorlog in het algemeen. Een tamelijk kort werk, bestaande uit vijf delen, zeer bewogen en expressief.

Het is niet voor de eerste keer dat het Odeon kwartet bij ons optreedt. Altist Joost de Jong en cellist Kees Melief, die elkaar hebben leren kennen in het Nederlands Studenten Orkest, zijn sindsdien voortdurend in samenspel met elkaar betrokken geweest, in het bijzonder als kwartettisten. Al tal van jaren maakt violiste Else van Ommen deel uit van het kwartet en ook Rami Koch die als beroepsviolist 25 jaar speelde in het Raphael Kwartet is teruggekeerd op het oude honk, want ook hij speelde in de tachtiger jaren in dit kwartet; eens concerteerden zij in het Odeon, de oudste concertzaal van Amsterdam, vandaar hun naam.


Programma:

1. Dissonanten kwartet C groot K.V. 465 Wolfgang Amadeus Mozart

2.Strijkkwartet No. 8 Op. 110 Dmitri Schostakowitsch.
         Ter gedachtenis aan de slachtoffers van fascisme en oorlog

3. Strijkkwartet Op. 18 No. 4 C klein Ludwig van Beethoven
Rami Koch - viool
 Else van Ommen - viool
 Joost de Jong - altviool
 Kees Melief - cello
concert_in_cothen_2021-2022057001.jpg