concert_in_cothen_2021-2022001004.jpg
concert_in_cothen_2021-2022046003.gif
concert_in_cothen_2021-2022046002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
20 september 2015 - Hobokwartet Driekwartplus
Op zondag 20 september gaan wij het sprankelende begin van een nieuwe seizoen beleven met het optreden van het hobokwartet Driekwartplus. Nu is een hobokwartet op zich zelf al een niet vaak voorkomend fenomeen in het kamermuziekgenre, dus is het een buitenkansje eens een aantal werken te kunnen beluisteren die uitgerekend voor deze combinatie van hobo, viool, altviool en cello geschreven zijn. Drie van die werken komen op 20 september aan de orde. Voor de beschrijving daarvan hebben wij dankbaar gebruikt gemaakt van de door het kwartet aan ons toegezonden informatie.
Het programma begint met het kwartet voor hobo en strijkers dat de Engelse componist Gordon Jacob (1895-1984) in 1938 geschreven heeft. Jacob was een zeer productieve componist die uitmuntte in het schrijven van muziek die toegankelijk is voor het menselijk oor. Hij had een grote affiniteit voor blaasinstrumenten en voor de hobo in het bijzonder. Dat blijkt heel duidelijk uit het hobokwartet dat een uitgesproken pastoraal karakter heeft. Zoals hij zelf eens heeft meegedeeld voelde hij zich persoonlijk "repelled by the intellectual snobbery of some progressive artists. The day that melody is discarded altogether, you may as well pack up music".
Ook zijn beroemde land- en tijdgenoot Benjamin Britten (1913- 1976) vond dat hij als componist in dienst moest staan van de luisteraar; hij werd dan ook als een progressieve conservatief beschouwd. Zijn Phantasy voor hobo en strijkers was een van de eerste van zijn kamermuziekwerken die ook in de rest van Europa werd uitgevoerd. Het stuk begint met een sluipende, aanzwellende mars die wordt ingezet door de cello. De mars gaat over in een speels gedeelte waarop een meditatiever andante volgt waar de strijkers met prachtige solo's de hoofdrol opeisen. Deze wordt naderhand overgenomen door de hobo waarmee het stuk weer teruggeleid wordt naar het marsthema van het begin. Een stuk dat model kan staan voor de wijze waarop de hoboklank in de strijkersklank te integreren is.
Het kwartet voor althobo en strijkers van Jean Français (1912-1997) bestaat uit vijf korte delen die zich als kleine karakterstukken presenteren waarbij snelle en langzame fragmenten elkaar afwisselen. Français placht van tijd tot tijd uitstapjes te maken naar de lichte muziek en zijn composities dragen dan ook het stempel van een onbekommerde spontaniteit. Men zou ook kunnen spreken van een voorbeeldige synthese van deze twee polen, waarbij lichtheid en luisterplezier bij hem op de voorgrond stonden. Maar mensen die vonden dat zijn muziek wel erg gemakkelijk klonk gaf hij ten antwoord dat dat alleen gezegd werd door mensen die zijn muziek nog nooit hadden uitgevoerd.
Eén werk is nog ongenoemd gebleven: een Divertimento van Mozart, oorspronkelijk geschreven voor bassethoorns, maar bewerkt voor strijktrio.

De uitvoerenden zijn Noor van de Wetering, hobo, Esther Damsta-in 't Groen, viool, Martijn Plomp, altviool, en Wind Reijnders, cello. Hun veelzijdigheid en totale inzet voor de goede zaak van de kamermuziek is verbluffend en sinds anderhalf jaar hebben zij elkaar ook nog eens gevonden in dit bijzondere kwartet. En naar alle waarschijnlijkheid hebben zij voor ons nog iets extra verrassends in petto.
concert_in_cothen_2021-2022046001.jpg
Klik hier voor meer informatie over Hobokwartet Driekwartplus
1. Neem mij ter hand (Aan de Kromme Rijn …) - Valerius (ong. 1572-1625)
  1. Oboequartet - Gordon Jacob (1895-1984)
3. Phantasy Quartet for Oboe & String Trio, Op. 2 - Benjamin Britten (1913-1976)
4. Divertimento Nr. 4 bewerkt voor strijktrio - W.A. Mozart (1756-1791)
      (het origineel is voor bassethoorns, KV439b)
5. Quartuor pour cor anglais, violon, alto et violoncelle - Jean Françaix (1912-1997)