concert_in_cothen_2021-2022041003.gif
concert_in_cothen_2021-2022041002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
concert_in_cothen_2021-2022006015.jpg
30 november 2014 - Odeon kwartet
Een strijkkwartet van uitzonderlijke kwaliteit
Zoals u weten zult voeren wij bij de planning van onze concerten een tweesporenbeleid: naast nieuwe ensembles treden bij ons steeds ook muziekcombinaties op die vroeger, soms meermalen, een dermate goede en prettige indruk hebben achtergelaten dat wij ze met groot genoegen opnieuw uitnodigen en waarbij wij blij zijn als ze aan die uitnodiging gevolg geven. Dat zal bijvoorbeeld op zondag 30 november het geval zijn als het Odeon Kwartet bij ons komt spelen.
Van dit kwartet maken de altviolist Joost de Jong en de cellist Kees Melief het langst deel uit; hun samenspel dateert al van hun (medische) studententijd. Zij zijn verknocht aan het strijkkwartet en zijn hun hele leven blijven samenspelen in kwartetten met diverse anderen. Sinds ruim 10 jaar maakt de violiste Else van Ommen deel uit van het kwartet, dat sinds enige tijd gecompleteerd wordt door een oude bekende van het kwartet, Rami Koch. Met hem speelden zij in de jaren tachtig een tijdlang samen en in die tijd gaven zij een concert in de oudste concertzaal van Amsterdam, het Odeon. Daarna maakte Rami Koch 25 jaar deel uit van een professioneel kwartet, het Raphael Kwartet, dat nationaal en internationaal carrière maakte en veel Cd’s heeft opgenomen. Nu is hij teruggekeerd naar zijn muziekvrienden van weleer. Waarschijnlijk heeft dat zo veel nostalgische gevoelens doen herleven dat de naamgeving van het kwartet daarbij is aangepast: het Odeon Kwartet.
 
Op het programma staan twee topwerken, Mozarts strijkkwartet KV 387 en Beethovens opus 95. Mozarts kwartet is het eerste van de zes zogenaamde Haydn-kwartetten, muziek die hij eerst na uitvoerige studie van het werk van zijn geestelijke vader Haydn aan het licht prijsgaf. Beethovens kwartet werd geschreven in 1810 en zou misschien het beste als introvert kunnen worden omschreven. Als intermezzo fungeert een stuk getiteld Crisantemi van Puccini. Die kennen wij natuurlijk vooral als componist van opera’s, maar hij heeft zich toch ook nog wel met andere muziekgenres bemoeid. Hij stamde uit Lucca en behoorde tot een familie waarin de muziekprofessie van vader op zoon werd doorgegeven. Hij was de vijfde op rij. De Crisantemi kennen wij eerlijk gezegd niet, maar het lijkt er op dat dit werk zeer gepast herfstachtig zal aandoen
concert_in_cothen_2021-2022041001.jpg
Rami Koch - viool
 Else van Ommen - viool
 Joost de Jong - altviool
 Kees Melief - cello
Programma:

1. Strijkkwartet opus 95 - L. van Beethoven (1770 - 1827)
                                
2. Crisantemi - G. Puccini (1858 – 1924)
                                       
3. Strijkkwartet KV 387 - W. A. Mozart (1756 – 1791)