concert_in_cothen_2021-2022040003.gif
concert_in_cothen_2021-2022040002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
concert_in_cothen_2021-2022006015.jpg
19 oktober 2014 - Marloes Wekking
Voor het eerst in Cothen:
fortepiano.
Hier vindt u meer informatie over Marloes Wekking
Op zondag 19 oktober, ons 201e concert, gaan we iets volstrekt nieuws beleven: muziek geschreven voor en uitgevoerd op een fortepiano en dat is een instrument dat bij ons weten nog nooit in ons kerkje te horen is geweest. De ontwikkeling van de fortepiano waarbij de snaren door een speciaal mechaniek in plaats van getokkeld - zoals bij een klavecimbel gebruikelijk was - met hamertjes aangeslagen worden. Dit maakte het mogelijk aan het instrument variaties in klankvolume te ontfutselen, een mogelijkheid die vóór de achttiende eeuw nog niet of nauwelijks bestond. Vooral in Mozarts tijd is het instrument in zwang gekomen en het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat deze componist van deze eerste specimina in de gigantische ontwikkeling van de pianobouw die nog zou volgen dankbaar gebruik heeft gemaakt.

Een moderne concertvleugel bent u als luisteraar ook nog nooit in onze concerten tegengekomen en dat heeft twee redenen. Zo'n instrument klinkt minder goed in een kerkruimte en is bovendien voor ons onbetaalbaar. Een fortepiano is bij al zijn verrijking in klankmogelijkheden daarbij vergeleken een veel bescheidener, intiemer instrument dat daardoor juist in een ruimte als de onze zeer goed tot zijn recht zal komen. Bovendien zal Marloes Wekking, de fortepianiste die voor ons gaat optreden, dat zelf meenemen. Zij drukt daarmee de voetsporen van Mozart die volgens haar eveneens zijn eigen instrument voor zijn concerten met zich meenam. De fortepiano waarop Marloes zal spelen is een replica van een 'Anton Walter'. Deze naam hoort bij de Weense bouwer die Mozart wist te overtuigen van de klasse van zijn instrumenten waarin verfijning en helderheid, intimiteit en dynamische kracht, en ongekende karakterverschillen besloten liggen. Marloes haar bouwer is Chris Maene en zij is al even verknocht aan het voor haar gebouwde instrument dat haar op al haar concertreizen vergezelt en dient.

Marloes Wekking is een kijkje komen nemen op onze locatie en heeft toen een speciaal hierop afgestemd en muzikaal veelzijdig Mozartprogramma samengesteld. En, zoals de goede verstaander uit het bovenstaande al wel zal hebben afgeleid: zij zal zeker niet nalaten op de verrassingen in te gaan die het oplevert om Mozart op zo'n fortepiano te spelen. Zodat in alle opzichten de context waarin Mozart leefde en werkte voor ons hoor- en voelbaar zullen zijn.

Dit alle natuurlijk weer in de kerk op de Brink te Cothen voor slechts 8 Euro (ietsje meer mag ook) waarbij het kopje koffie in de pauze is inbegrepen. Het concert begint om 13.00 uur en de kerk staat vanaf half één voor u open.

Programma:

 ‘MOZART (1756-1793) EN DE FORTEPIANO’
Rondo in D KV 485
Rondo in a KV 511
Sonate in A KV 331
Sonate in a KV 310
12 Variationen KV 265
concert_in_cothen_2021-2022040001.jpg