concert_in_cothen_2021-2022033002.gif
concert_in_cothen_2021-2022033001.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
concert_in_cothen_2021-2022006015.jpg
13 oktober 2013 - De Thuiskomst
http://www.dethuiskomst.nl/Welkom.html
Meer informatie over De Thuiskomst vindt u op
de_thuiskomst.jpg
Qirine van Hoek - viool
Ellen Zijm - accordeon
Ons tweede concert dit seizoen, op zondag 13 oktober, brengt ons weer een duo, een heel bijzonder duo van viool en accordeon, met een heel bijzonder programma. Beide jonge musiciennes stammen uit Hengelo waar zij elkaar op de middelbare school als muziekgedrevenen hebben leren kennen en waarschijnlijk toen al gedroomd hebben welke geweldige mogelijkheden er in een combinatie van deze twee instrumenten schuil gaan. Maar, zoals eigenlijk vanzelf spreekt, hebben zij zich aanvankelijk geheel op de ontwikkeling van het eigen instrument geworpen.
Voor Quirine van Hoek, de violiste, kwam dat neer op vioollessen aan de Hengelose Muziekschool gevolgd door studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waarna masterclasses hebben plaatsgevonden bij een aantal nationale en internationale maestro's. Als primarius van een strijkkwartet, het Graziakwartet, studeerde zij in 2009 een maand aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet. Quirine soleerde met verschillende orkesten in concerten van Bach, Vivaldi, Mozart, Bruch, Mendelssohn en Tchaikovski. Kortom, een zeer gevarieerde ontwikkeling.
Hetzelfde kan gezegd worden van Ellen Zijm, de accordeoniste, die na haar conservatoriumstudie in Enschede eveneens masterclasses volgde waarna zij aan verschillende concoursen deelnam waarbij zij een aantal 1e en 2e prijzen behaalde waaronder aanmoedigingsprijzen op het Prinses Christina Concours en, in 2007, de Gaudeamus prijs. Ellen heeft deelgenomen aan veel speciale uitvoeringen en radioprogramma's en studeert momenteel, gesteund door het Prins Berhard Cultuurfonds, aan de Musikhochschule Würzburg bij Stefan Hussong.

Tussen alle bedrijven door hebben zij ook kans gezien om, zoals zij het zelf uitdrukken, hun duo “nieuw leven in te blazen”, en daarvan gaan wij nu profiteren. Dit duo hebben zij De Thuiskomst gedoopt en die titel heeft te maken met de regionen waarheen zij de luisteraar voeren. Dat kan zijn bijvoorbeeld Spanje (waarbij dan ook nog Argentijnse tango om de hoek komt kijken) maar ook een thuiskomst in de vroege barok beduiden waarbij componisten als Biber en Dowland op de proppen komen. Waar wij in Cothen gaan thuiskomen is nog ten dele onzeker, maar ons is wel toegezegd dat in ieder geval Roemeense dansen van Bartok daarvan deel gaan uitmaken. Een vioolsonate van Biber en de beroemde chaconne van Vitali zullen zeker gaan klinken en dan bevat het programma ook nog een bijzonder item: Piazzolla: Milonga en Re, Escualo.
Me dunkt!
Henry Purcell - If music be the food of love
Heinrich Ignaz Franz von Biber - Vijfde vioolsonate in e klein C 142
John Dowland - The lowest trees have tops Weep no more, sad fountainsWhen Phoebus first did Daphne love
Arvo Pärt - Fratres
Pablo de Sarasate - Malagueña
Béla Bartók - Roemeense volksdansen
Tomaso Antonio Vitali - Chaconne
Astor Piazolla - Noviitango, Milonga en re, Escualdo