concert_in_cothen_2021-2022028002.gif
concert_in_cothen_2021-2022028001.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
concert_in_cothen_2021-2022006015.jpg
27 januari 2013 - Kromme Rijn Fluitkwartet
Programma:
1 J. Chr. Friedrich Bach (1732-1795)
Kwartet nr. 2 G. gr.t.
2 Adalbert Gyrowetz (1763 – 1850)
Kwartet g. kl. t. op. 19 nr. 2
3 Jurriaan Andriessen (1925 – 1996)
Fluitkwartet
4 Caspar Kummer (1795 – 1870)
Menuet + trio ( uit kwartet op.37 )
5 Wolfgang A. Mozart (1756 – 1791)
Kwartet G.gr.t. KV 285a
Kromme Rijn Fluitkwartet:
Frank Adriaans , fluit
Jan Gispen , viool
Maarten Pieters , altviool
Camiel Severijns , cello
Op zondag 27 januari in het nieuwe jaar komt bij ons optreden het Kromme Rijn Fluitkwartet. Niet voor de eerste maal, want zij waren er al bij in ons eerste concertjaar, in 1983, en kwamen sindsdien zo ongeveer om de twee jaar terug. Bijzonder is daarbij dat fluitist Frank Adriaans en violist Jan Gispen van dat oorspronkelijke kwartet nog steeds deel uitmaken. Nadat ongeveer tien jaar geleden zich wat de overige deelnemers betreft enkele wisselingen hebben voorgedaan heeft het kwartet nu alweer jaren en jaren zijn vastigheid herkregen door de toetreding van altist Maarten Pieters en cellist Camiel Severijns. Samen gaan zij ons weer een interessant programma voorzetten
In de eerste plaats door de her-uitvoering van het kwartet dat in 1994 door Jurriaan Andriessen voor het fluitkwartet geschreven is; hij was daarbij zo galant het op te dragen aan de opdrachtgevers zelf: het Kromme Rijn Fluit Kwartet! Indertijd heeft de wereldpremière dan ook bij ons in Cothen plaatsgevonden, een memorabel gebeuren voor wie dat heeft mogen meemaken. Het is een goed idee dit werk, dat zo vol inspiratie en verve steekt, weer eens (en dan ook weer bij ons) ten gehore te brengen.
Dit moderne stuk wordt gegarneerd met composities die alle in het bloeitijdperk van het fluitkwartet, ongeveer aan het einde van de achttiende eeuw, ontstaan maar nog lang niet allemaal in Cothen gehoord zijn. Eén daarvan is een menuet van Caspar Kummer, een groot fluitist in zijn tijd die zijn gehele beroepsleven in Coburg doorbracht, - een loopbaan die hij als Musikdirektor aldaar afsloot.
Een bijzonder honkvast persoon is ook Johann Christoph Friedrich Bach geweest (de Bückeburger Bach), de eerste zoon uit het tweede huwelijk van Johann Sebastian. Van hem staat op het programma zijn tweede fluitkwartet uit een serie van zes die in 1768 in druk zijn verschenen.
Een componist uit iets later tijd is Adalbert Gyrowetz die een lang leven beschoren is geweest (1763-1850). Zijn werk was zeer geliefd en zoals we zullen horen is ook wel duidelijk waarom dat was, want hij is een uitgesproken exponent van zijn tijd en zijn werk werd vaak voor dat van Haydn of Mozart versleten.
Daarmee komen we op de naam van de grote man van het fluitkwartet, Mozart. Het concert zal worden besloten met één van diens vier kwartetten, en wel het kwartet dat staat in G grote terts, een klein maar zeer intiem werk. Ongetwijfeld is dat kwartet wel eens eerder aan de beurt geweest, maar het zal voor het eerst zijn dat het op Mozarts eigen geboortedag bij ons gespeeld wordt. Een bijzondere hommage, om zo te zeggen.

In de Protestantse kerk op de Brink in Cothen dus, om 13.00 uur. Vanaf half één staat de kerk voor u open tegen een entreeprijs van 7 (voor 65+ en 12-: 6) Euro. In de pauze kunt u alvast van gedachten wisselen over het gebodene onder het gratis genot van een kopje koffie.
krfk__2_.jpg