concert_in_cothen_2021-2022027002.gif
concert_in_cothen_2021-2022027001.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
concert_in_cothen_2021-2022006015.jpg
2 december 2012 - Schelpenkwartet
Schelpenkwartet:
Peter Schrier - viool
Else van Ommen - viool
Joost de Jong - altviool
Kees Melief - cello.
schelpenkwartet.jpg
Zoals u weet hebben wij de goede gewoonte elk jaar op zijn minst één keer het strijkkwartet aan bod te laten komen: de combinatie van twee violen, altviool en cello waar zo veel en zo buitengewoon veel moois voor geschreven is. Ook dit jaar houden wij vast aan onze gewoonte en zodoende zal op 2 december bij ons het Schelpenkwartet gaan optreden, een kwartet waarvan drie van de vier leden al eens eerder bij ons te gast zijn geweest.

Aangezien het strijkkwartet als muziekvorm ontstaan is in de achttiende eeuw ligt het voor de hand met Haydn of Mozart te beginnen. Ditmaal is de keuze gevallen op een Mozartkwartet en wel het op zestienjarige leeftijd in Milaan gecomponeerde KV 156. Volgens vader Mozart hadden hij en zijn zoon Wolfgang op de Italiaanse reis als gevolg van aanhoudend noodweer nogal eens oponthoud gehad en was het zich bekwamen in de compositie van het strijkkwartet voor zijn zoon een manier om de verveling te verdrijven. U begrijpt al dat het een buitengewoon leuk en grappig stuk is geworden.
Voor de pauze klinkt ook nog Beethovens kwartet opus 18 nummer 2. Het heeft vanwege de 'complimenten' die eerste en tweede viool elkaar in het derde deel voortdurend schijnen te maken de bijnaam 'complimenten'kwartet gekregen. Het is gracieus, charmant en vriendelijk wat beslist niet van de meeste andere stukken van deze componist kan worden gezegd.
Na de pauze komt de componist aan de orde die bij uitstek geliefd is geworden bij strijkende amateurs en professionals: Dvorak. 'Wat in de kwartetten van Dvorak boeit en betovert is de zuivere muzikantengeest die eruit spreekt', zo hebben Heimeran en Aulich het getypeerd (in "Das stillvernügte Streichquartett", een leer--, lees- en naslaboekje voor vrienden van kamermuziek). En van zijn beroemdste kwartet, opus 96, het Amerikaanse dat bij ons uitgevoerd zal worden, zeggen zij: 'het is de mooiste, natuurlijkste en meeslependste muziek die in de tweede helft van de negentiende eeuw aan kamermuziek is geschreven'. En zo is het.

Het Schelpenkwartet bestaat uit Peter Schrier en Else van Ommen, viool, Joost de Jong, altviool, en Kees Melief, cello. Altist en cellist spelen al vijftig jaar samen. Zij begonnen daarmee als jonge medische studenten en verdienden eens hun overtocht naar New York door aan boord van passagierschepen concerten te geven waarna zij een maandenlange tournee door de Verenigde Staten maakten. De huidige violisten voegden zich resp. in 1982 en 2003 bij hen om tesamen het Schelpenkwartet te vormen.
Programma:

1. Kwartet nr. 3 in G majeur, KV. 156 - Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Presto
Adagio
Tempo di minuetto

2. Kwartet op. 18 nr. 5 - Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Allegro
Menuetto
Andante Cantabile
Allegro

3. Kwartet nr. 12, opus 96 in F majeur - Antoniín Dvorak (1841-1904)
Allegro ma non troppo
Lento
Molto vivace
Finale : vivace ma non troppo