concert_in_cothen_2017-2018001004.jpg
concert_in_cothen_2017-2018014003.gif
concert_in_cothen_2017-2018014002.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
22 april 2018 - Klezmajeur
© 2018, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur

Entree: 8 euro (meer mag; jonger dan 18 gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. Concert in Cothen, Odijk
Klezmermusiek van de bovenste plank
    
Cora van den Berg: Viool en Zang
Erwin Engelsma: Klarinet en Zang
Heleen 't Hart: Accordeon
Onno van Hagen: Contrabas
concert_in_cothen_2017-2018014001.jpg
Meer informatie over Klezmajeur:
http://www.klezmajeur.nl/
Zondag 22 april komt bij ons spelen het gezelschap ‘Klezmajeur’. Om maar meteen niet ter zake doende associaties de kop in te drukken: de ‘z’ dient uitgesproken te worden zonder voorafgaande ‘t’ en de toevoeging majeur heeft niets te maken met een personage dat zich te veel inbeeldt maar slaat op de vrolijke toonaard waarin zich deze muziek afspeelt. Uitstekende muziek dus als uitsmijter van ons prachtige muziekseizoen.

Zoals u wel begrepen zult hebben gaat het hierbij om Klezmermuziek. Klezmer (Hebreeuws voor ‘instrument van het lied’) is van oorsprong feestmuziek voor bruiloften en andere feesten. Herkomst uit Oost-Europa waar het in de Joodse gemeenschap is ontstaan uit een samensmelting van veel stijlen volksmuziek: Roemeens, Russisch, Pools, Turks, terwijl ook invloed uit Bulgarije en Arabische landen te bespeuren valt. Muziek die bij uitstek geschikt is om er op te dansen en vrolijk te zijn.
De toonsoorten klinken nogal exotisch. Toonsoorten die minder gangbaar zijn in de westerse muziek en soms nauwelijks beschreven kunnen worden. Dat laatste geldt ook voor sommige ritmes zoals de ‘Hora’. Naast de zang die uiteraard primair is spelen vooral viool en klarinet een voorname rol. Maar ook instrumenten als accordeon en contrabas voegen zich voortreffelijk in het genre.
 
‘Klezmajeur’ bestaat uit Cora van den Berg (viool en zang), Erwin Engelsma (klarinet en zang), Heleen ‘t Hart (accordeon) en Onno van Hagen (contrabas). Zij hebben elkaar, stammende uit verschillende achtergronden, gevonden bij een cultureel evenement in 2006 waar ze in verschillende groepen speelden en na een ‘after party jam session’ hebben besloten samen verder te gaan. En daarvan gaan wij dus het resultaat horen. Verdere toelichting zal volgen op het concert zelf en in het daarbij verstrekte programmaboekje.

Een greep uit het programma:
• Shpilt a Freylekhs. Over het plezier van het samen feest vieren en dansen op een vrolijk stuk muziek.
• Ikh hob mayn hart gelozt in Budapesht. Een lied over de avonturen van een jongeman op het liefdespad.
• Di Saposhkelekh. De laarsjes, een lied over hoe een verliefd meisje alles voor haar geliefde overheeft.
• Sher. De schaar, een vrolijke dans die in een vierkant werd gedanst en waarin de beweging van een schaar werd uitgebeeld.
• Firn di Mekhutonim aheym. Een afscheidsmelodie, oorspronkelijk om de ouders van de bruid na het huwelijk uitgeleide te doen op hun reis terug naar huis.
• Shnirele Perele. Een lied over de verwachting van de komst van de Mashiach. Hij is nu nog in de hemel waar hij een zegen over het land uitspreekt, wanneer hij op aarde komt gaan er goede dingen gebeuren.
• Galitsianer Tants. Een dans uit Galicië in Roemenië.
• Beygele. Een heerlijk rond broodje dat je kan vullen met roomkaas en zalm.
• Drey Dreydl. Draai, tolletje, een uitnodiging om naar het Chanukah feest te komen.

In het programma komt nog veel meer muziek voorbij, die past in het verhaal en die tijdens de uitvoering in die context zal worden toegelicht.