concert_in_cothen001004.jpg
concert_in_cothen014005.gif
concert_in_cothen014004.gif
Concert in Cothen
Concerten
Bezoekersinformatie
Meer over CiC
Contact
Geschiedenis
Foto's
Sponsoren en links
© 2017, Concert in Cothen
Locatie concerten: PKN kerk aan de Brink in Cothen
Indien u onze nieuwsbrief of jaarprogramma nog niet ontvangt kunt u die aanvragen door een e-mail te sturen.
info@concertincothen.nl
Aanvang: 13.00 uur. Kerk open 12.30 uur

Entree: 8 euro (meer mag. Jonger dan 18, gratis)
Steun is altijd welkom op
IBAN: NL53 RABO 0312 3128 14 t.n.v. Concert in Cothen, Odijk
12 maart 2017 - PSO Kamermuziekensemble
Het octet in F, D 803 opus 166 van Schubert staat op de lessenaars van de twee violen, altviool, cello, klarinet, fagot, hoorn en contrabas.
Een kamermuziekensemble, gevormd uit een gerenomeerd orkest.
concert_in_cothen014003.jpg
concert_in_cothen014002.jpg
We gaan op 12 maart het seizoen op zeer feestelijke en bijzondere wijze uitluiden met een uitvoering van het octet dat Schubert in 1824 geschreven heeft voor 5 strijkers en 3 blazers: 2 violen, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn. Een ongebruikelijke en uitgebreide kamer-muziekbezetting die men dan ook niet zo vaak te horen krijgt. Helemaal uit de lucht gevallen is deze combinatie echter ook weer niet, want Beethoven was hem hierin voorafgegaan met iets soortgelijks: een septet van ongeveer dezelfde bezetting maar dan met één viool minder. Ook heel mooi natuurlijk, maar de eerlijkheid gebiedt toch wel aan te stippen dat laatstgenoemd werk qua populariteit niet tippen kan aan Schuberts inventie en terecht, want daar betreft het een waterval aan lyrische gedachten gevat in de prachtigste klankbeelden en dat dan ook nog eens in de fraaist mogelijke instrumentele combinaties. Een uiterst onderhoudend divertimento, maar dan van diepe inhoud.

De compositie was een opdracht van graaf Ferdinand Troyer, klarinettist die zelf aan de eerste uitvoering meedeed. Het werk telt zes delen, elk van een geheel eigen karakter, en beslaat een tijdsduur van iets meer dan een uur.
Maar halverwege pauzeren we even, om daarna weer met plezier verder te genieten.
 
Dat wij in Cothen dit octet te horen kunnen krijgen is te danken aan het bestaan van het Philips Symfonie Orkest (één van de grootste amateur symfonieorkesten van ons land) dat niet alleen met een groot repertoire aan orkestwerken door ons land en ook het buitenland trekt, maar zich ook voor de gelegenheid uitsplitst in deel-ensembles. Zo werd in het voorjaar van 2016 een selectie van vijf strijkers gekoppeld aan een blaastrio (klarinet, hoorn en trompet) waardoor het mogelijk werd een aantal moderne composities uit te voeren. En dit jaar is dan, door de trompet voor een fagot in te ruilen, het octet van Schubert aan de beurt om intensief onder handen genomen te worden.

Het resultaat hiervan kunnen wij dus op 12 maart gaan beleven. Op de vertrouwde plek, de protestantse kerk op de Brink in Cothen, om 13.00 uur. Vanaf half één staat de kerk voor u open, tegen op zijn minst 8 Euro waarbij natuurlijk de pauzekoffie inbegrepen is.
concert_in_cothen014001.jpg